Staffan Larsson

Staffan Larsson Vinnere av Vasaloppet 1999

Staffan Larsson slog igenom som långloppsåkare i sitt första Vasalopp 1994, då han stakåkte hela loppet p.g.a en knäskada.

Han var mitt i skidkarriären med sikte på OS i Lillehammer, när han under hösten bröt benet i knäleden och tvingades tänka om och sätta nya mål. Många minns stakningen i första backen och att han sedan länge var i ledning, innan han slutade på en mycket överraskande och hedrande 5:e plats. Staffan gav spänning och färg åt Vasaloppen under flera år med en andra plats 1998 (slagen med 2 tiondelar) och lyckades sedan vinna 1999.

Gunnar var i någon mån inblandad i Staffans rehabilitering men det var främst Staffans träning som inspirerade Gunnar att lära sig åka rullskidor. Gunnar blev i och med detta medveten om impulsproblemet, tog fram en lösning på det problemet och knackade en dag på hos Staffan för att starta ett samarbete.

Gunnar Winroth

Gunnar Winroth ortoped och innovatör

Gunnar Winroth har under decennier arbetat med ortopediska skador – de första 10 15 åren mest akuta skador i form av frakturer och ledbandsskador.

De senaste 20 åren har han allt mer behandlat  belastnings-skador i idrott eller arbetsliv - det benämns ofta "ortopedisk medicin" och där ingår träning, rehabilitering och ibland operationer.

Att förebygga olycksfall är ofta ett både socialt, ekonomiskt och tekniskt problem. Att förebygga idrottsskador handlar mycket om utbildning, psykologi och tekniska lösningar. Efter ett ganska stort antal långlopp och mängder med patienter har Gunnar erfarenhet av motionsidrott, idrottsskodor och deras förebyggande och behandling

Men även Staffan Larsson räknas in bland uppfinnarna i vårt företag. Det var hans genomgripande förslag som la grunden för vår nuvarnade dämpar-konstruktion.

Staffan Larsson - pionjären och Vasalopps-vinnaren


Jag var mitt i skidkarriären med sikte på OS i Lillehammer, när jag under hösten bröt benet i knäleden och tvingades tänka om och sätta nya mål. Barndomsdrömmen Vasaloppet blev det naturliga målet och drivkraften för att upprätthålla formen och utvecklas under skadeperioden. Många minns stakningen i första backen 1994 och att jag sedan länge var i ledning, innan jag slutade på en mycket överraskande och hedrande 5:e plats. Det blev många spännande lopp under den kommande 10 års- perioden, men den mest rafflande slutstriden var i rekordloppet 1998, då jag efter klar ledning tappade segern på de sista metrarna med två tiondels sekund. Tiden blev 3:38:57:2. Året efter tog jag den desto skönare revanschen, då jag äntligen lyckades nå mitt stora mål och vinna Vasaloppet 1999.

-Under rehabiliteringen för knäskadan fick jag hjälp av ortopedläkaren Gunnar, som då inspirerades till att genomföra två ÖppetSpår, med rullskidåkning som en del av förberedelserna. Som läkare med intresse för överbelastningsskador såg han impulsproblemet vid rullskidåkningens stavisättning på hård asfalt. Efter experimenterande hittade han en lösning och knackade en dag på hos mig för att testa sin idé och konstruktion. Jag tände direkt på idén och såg möjligheten till skonsam och snölik stavisättning. Att eftersträva likheten och känslan av skonsam skidåkning på snö, har alltid varit A och O i min träning.

-Efter flera års testande fick vi fram en lagom hård dämpning som tar upp den inledande stöten, utan att tappa tryck i stakningen. Förutom att dämpningen är skonsam för armbågar, händer och axlar, så upplever många även att stavfästet blir bättre, speciellt på kall asfalt under hösten. Det känns väldigt kul att de som testat och köpt StaffanSTAVEN är så nöjda med känslan och att vi kan erbjuda en produkt som är till gagn för skidsporten.

-Numera driver jag även företaget Aktiv Sport i Mora, med huvudsaklig inriktning att hjälpa motionärer med förberedelser inför Vasaloppsveckan. Lycka till med din träning och hoppas att du blir nöjd med Staffanstaven! Skidhälsningar Staffan Larsson

Vi finns här
 

Kontakt

Staffan Larsson
070-3868822
Mail: staffan@staffanstaven.com

Gunnar Winroth
070-6876694
gunnar@staffanstaven.com
Adress

Blockvägen 21,
931 38 Skellefteå
Sweden

Organisationsnummer
för StaffanSTAVEN AB:
556882-3156